Στο συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Γεωτεχνικών, Γεωπονικών, Πολυτεχνικών, και Περιβαλλοντικών Τμημάτων και Τμημάτων Θετικών Επιστημών των Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται κατά ελάχιστο όριο στους τρεις (3) και κατά ανώτατο όριο στους δώδεκα (12) μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Χρήσιμες Πληροφορίες για τους Υποψήφιους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές
Προοπτικές του ΠΜΣ και των αποφοίτων
Η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο Φυτιατρική και Περιβάλλον θα βοηθήσει να εισέλθουν οι απόφοιτοι του προγράμματος στην αγορά εργασίας σε διάφορες θέσεις δεδομένου ότι η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία των καλλιεργειών και η παραγωγή ασφαλών και υψηλής ποιότητας προϊόντων για τον καταναλωτή αποτελεί προτεραιότητα στη γεωργική παραγωγή. Με βάση τη πράσινη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το στόχο της μείωσης της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων τα επόμενα χρόνια, η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των πτυχιούχων γεωπόνων στο αντικείμενο του συγκεκριμένου ΠΜΣ θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου λόγω της απόκτησης εξειδικευμένων γνώσεων και διαφόρων δεξιοτήτων οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες στην αγορά εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Προσανατολισμός του ΠΜΣ
Το ΠΜΣ συνθέτει έναν πολυδιάστατο προσανατολισμό (εκπαιδευτικό, επιστημονικό και επαγγελματικό), στο ευρύτερο πλαίσιο της ποιοτικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, ανθρωποκεντρικού/φοιτητοκεντρικού χαρακτήρα με προστιθέμενη αξία στην ελληνική κοινωνία. Οι διδάσκοντες του ΠΜΣ ακολουθούν τις σύγχρονες εξελίξεις της Γεωπονικής Επιστήμης στο αντικείμενο «Φυτιατρική και Περιβάλλον» μέσω (α) συνεχούς παρακολούθησης της διεθνούς βιβλιογραφίας, (β) συμμετοχής σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, γ) μέσω δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά και (δ) μέσω της επικαιροποίησης της ύλης των μαθημάτων που διδάσκουν.
Το ΠΜΣ μέσα από τον σχεδιασμό του αποσκοπεί στο να εισάγει τους φοιτητές στην μαθησιακή, την ερευνητική αλλά και την πρακτική διαδικασία θεμάτων που άπτονται της γεωπονικής επιστήμης στο αντικείμενο «Φυτιατρική και Περιβάλλον» έτσι ώστε μετά την αποφοίτηση να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον.
Ερευνητικά αντικείμενα του ΠΜΣ
Τα ερευνητικά αντικείμενα που αξιοποιούνται κυρίως από το ΠΜΣ κατά τη συγγραφή διπλωματικών, τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα καθώς και τη χρησιμοποιούμενη θεωρία και πρακτική για την εμβάθυνση των γνώσεων κατά τη συγγραφή διπλωματικών εργασιών, τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα καθώς και τη χρησιμοποιούμενη θεωρία και πρακτική για την εμβάθυνση των γνώσεων είναι η Αναλυτική Χημεία-Γεωργική Φαρμακολογία, η Εντομολογία, η Ζιζανιολογία, η Φυτοπαθολογία και η Βιομετρία-Γεωργικός Πειραματισμός.
Μαθησιακά αποτελέσματα του ΠΜΣ
Το συγκεκριμένο ΠΜΣ σχεδιάστηκε με στόχευση την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων επιπέδου 7 και συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου ΠΜΣ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναμένεται:
- να διαθέτουν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ
- να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τη γνώση και κατανόηση θεμάτων που απέκτησαν ως εργαλεία για επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το αντικείμενο του ΠΜΣ
- να έχουν την ικανότητα να συνδυάζουν γνώσεις και να χειρίζονται πολύπλοκα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο του ΠΜΣ
- να είναι σε θέση να κοινοποιούν με σαφήνεια και καθαρότητα τα συμπεράσματά τους αλλά και τη γνώση στο κοινό
- να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων οι οποίες απαιτούνται στην έρευνα ή/και στην καινοτομία προκειμένου να αναπτυχθούν νέες γνώσεις στη Φυτοπροστασία
- να διαθέτουν τις απαραίτητες μαθησιακές δεξιότητες που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.
Υποδομές
Κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός
Το ΠΜΣ «Φυτιατρική και Περιβάλλον» στεγάζεται σε κτίριο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος στη Ν. Ιωνία Μαγνησίας, συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. όπου λειτουργούν τα Εργαστήρια και δραστηριοποιούνται όλα τα μέλη του Τμήματος. Η διδασκαλία των μαθημάτων, η εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων και η εκπόνηση των μεταπτυχιακών εργασιών του ΠΜΣ πραγματοποιείται σε αίθουσες διδασκαλίες του Τμήματος και στα ιδρυμένα (ΦΕΚ) Εργαστήρια του Τμήματος α) Αναλυτικής Χημείας και Γεωργικής Φαρμακολογίας, β) Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, γ) Ζιζανιολογίας, δ) Φυτοπαθολογίας και ε) Βιομετρίας, καθώς και στο αγρόκτημα του Τμήματος.
Για τις διδακτικές ανάγκες του ΠΜΣ αξιοποιούνται 2 αίθουσες διδασκαλίας συνολικής χωρητικότητας 70 θέσεων και 1 αίθουσα σεμιναρίων χωρητικότητας 20 θέσεων. Για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν 2 αμφιθέατρα συνολικής χωρητικότητας 240 θέσεων (160+80). Για τις ερευνητικές ανάγκες του ΠΜΣ αξιοποιούνται κυρίως τα 5 θεσμοθετημένα Εργαστήρια του Τμήματος που συμμετέχουν στο ΠΜΣ, αλλά είναι η συχνή αξιοποίηση εξοπλισμού και στα υπόλοιπα 15 ιδρυμένα Εργαστήρια του Τμήματος. Επίσης, στο ΠΜΣ αξιοποιείται ένα εργαστήριο Η/Υ ελεύθερης πρόσβασης για τους φοιτητές του Τμήματος, ενώ η βιβλιοθήκη της σχολής έχει δυναμικότητα 52 θέσεων.
Τα εργαστήρια του Τμήματος που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ΠΜΣ διαθέτουν αρκετό υλικοτεχνικό εξοπλισμό (πχ. ζυγούς αναλυτικούς, ζυγούς ακριβείας, πεχάμετρα, αγωγιμόμετρα, θαλάμους ανάπτυξης φυτών, βλαστητήρια σπόρων, μετρητή φυλλικής επιφάνειας των φυτών, όργανο μέτρησης της φωτοσύνθεσης, της διαπνοής και της αγωγιμότητας των στοματίων των φυτών, φορητούς μετρητές χλωροφύλλης, υδατόλουτρα, ψυγειοκαταψύκτες, μικροσκόπια και στερεοσκόπια, υπερκαταψύκτη, φωτόμετρο, φυγόκεντρους, σύστημα αέριας χρωματογραφίας, σύστημα υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης, συστήματα εκχύλισης και μικροεκχύλισης, κλιβάνους ξήρανσης φυτικών δειγμάτων, αποτεφρωτικό φούρνο, μετερεωλογικά όργανα, μύλο άλεσης φυτικών δειγμάτων, συσκευές απόσταξης νερού, θερμικό κυκλοποιητή (PCR), βιοκλιματικούς θαλάμους/εντομοδωμάτια/κλωβούς εκτροφής εντόμων, μαγνητικούς αναδευτήρες κ.α.) που είναι απαραίτητος για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εκπόνηση της μεταπτυχιακής εργασίας.
Στο κτίριο της Σχολής στεγάζεται η Γραμματεία του Τμήματος, η Γραμματεία του ΠΜΣ, οι αίθουσες διδασκαλίας, οι αίθουσες συνεδριάσεων, η αίθουσα σεμιναρίων, η βιβλιοθήκη της Σχολής, τα ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος και τα γραφεία του προσωπικού του Τμήματος που υποστηρίζει το ΠΜΣ.
Αγρόκτημα
Το αγρόκτημα του Τμήματος, στο οποίο εκτελείται μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας του ΠΜΣ, διαθέτει εργαστηριακούς χώρους και τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι έκτασης 150 περίπου στρεμμάτων και βρίσκεται στην περιοχή του Βελεστίνου, σε μια απόσταση δεκαπέντε χιλιομέτρων περίπου από το κτίριο της σχολής. Στο Αγρόκτημα του Τμήματος υπάρχουν γραφεία για το προσωπικό που εργάζεται εκεί, χώροι υποδοχής, εργαστηριακός χώρος, χώροι διαλέξεων, αποθήκες εφοδίων και εξοπλισμού, χώρος για τα γεωργικά μηχανήματα, θερμοκήπια διαφορετικής γενιάς και τεχνολογιών.
Χρηστικές Πληροφορίες-Συγκοινωνία
Ο Βόλος απέχει 325 χλμ από την Αθήνα και 207 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει τακτική ημερήσια συγκοινωνία με λεωφορείο από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Επίσης, υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων από/προς άλλες πόλεις της Ελλάδας και από/προς την υπόλοιπη Θεσσαλία. Υπάρχουν επίσης τακτικά δρομολόγια τρένων για μετακίνηση προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μέσω Λάρισας.